Midnight oasis: "Botanical art to dream away" - by Karen Brotherton - Phriya

Middernachtoase: "Botanische kunst om bij weg te dromen" - door Karen Brotherton

Karen Brotherton

We zijn erg blij om onze nieuwe samenwerking met de geweldige kunstenaar Karen Brotherton aan te kondigen.

Karen is een Britse grafisch ontwerper en illustrator die meer dan tien jaar geleden haar weg naar de mode vond van de ontwerpschool. Haar ware liefde zijn botanische illustraties en sindsdien heeft ze haar werk in de richting van productbranding en design gestuurd.

We ontdekten het prachtige werk van Karen online en werden meteen verliefd op haar unieke stijl.

Op dat moment waren we op zoek naar een kunstenaar om onze Egyptische collectie tot leven te brengen.

Het begon dus allemaal met een onverwachte en prettige lange zoomoproep. Ik was erg blij om niet alleen een zeer getalenteerde kunstenaar te ontdekken die toegewijd was aan zijn werk, maar ook een persoon met wie ik uren over je kon praten en me afvroeg wat ...

Van verhalen over prints en het thema van de collectie leidde ons gesprek tot genezende kristallen, verhalen over Ayahuasca en memorabele reizen die we in de toekomst samen zouden kunnen maken. 

Al met al ontdekte ik een nieuwe vriend met wie ik buiten het werk een band heb gemaakt en dat is absoluut geweldig.

Al onze prints uit Midnight Oasis Collection en met de hand beschilderd door Karen. We hebben Karen tonnen moodboards en het verhaal achter elke print gestuurd en we hebben nauw met haar samengewerkt om de magie van onze nieuwe collectie tot leven te brengen. Werken met zo'n getalenteerde artiest was een buitengewone ervaring en we hopen dat je deze samenwerking net zo leuk zult vinden als wij.

1. Kun je ons iets vertellen over hoe je begon met illustreren?

Ik begon met illustreren nadat ik mijn studie grafisch ontwerp had afgerond. Ik denk dat ik een beetje verbijsterd naar de universiteit ging en uiteindelijk een opleiding volgde waar ik niet helemaal in geïnteresseerd was, ik zou veel geschikter zijn geweest voor een cursus textiel / illustratie. Dus toen ik afstudeerde, heb ik mijn hele portfolio geschrapt en ben ik helemaal opnieuw begonnen! Ik ben een tijdje bezig geweest met het verkennen van ideeën en thema's waarin ik geïnteresseerd was, en uiteindelijk kwam ik uit bij Botanische kunst.

2. Hoe zou u uw stijl van schilderen omschrijven?

Ik denk dat mijn stijl van schilderen vrij nauwkeurig is, ik hou echt van het vak om nette en precieze illustraties te maken - plus het bespaart achteraf bewerken in photoshop! Maar ik probeer vaak een plant of dier te interpreteren, in plaats van levensecht te zijn. Ik heb de neiging om bepaalde elementen van een onderwerp die mij het meest opvallen, te overdrijven.

3. Wat inspireert jou? Waar vind je ideeën voor je werk?

De natuur is mijn grootste inspiratiebron! Dat klinkt misschien heel cliché, maar ik ben opgegroeid op het platteland en bracht mijn jeugd door met het maken van holen in boerenvelden, het verzamelen van kikkerdril en het klimmen in bomen met mijn vrienden. Dus mijn schilderijen zijn een manier om die magie opnieuw te beleven. Als ik aan die tijd denk, denk ik aan eindeloze zomers die door velden dwalen. Ik voelde me echt verbonden met de natuur toen ik klein was, iets wat ik mis nu ik in Londen woon.

4. Welk gereedschap gebruik je tijdens het schilderen?

Ik gebruik gouacheverf, ik vind dat ze het beste bij mijn stijl passen. U kunt heel gemakkelijk detaillagen opbouwen of de verven gebruiken om een subtiele textuur te creëren. Dan gebruik ik altijd een warmgeperst aquarelpapier, omdat de verf zo goed in het oppervlak trekt en het ook grote waterige delen van verdunde verf kan weerstaan om prachtige inktachtige texturen te creëren.

5. Welke kunstenaar uit het verleden zou je het liefst willen ontmoeten?

Ik zou graag Van Gogh ontmoeten. Hij klonk als een heel interessant personage, hij was duidelijk een erg onrustige man, maar ik denk dat hij ook de magie in de natuur zag. Zijn schilderijen van gouden akkers staan niet ver verwijderd van het landschap van mijn geboortestad, dus zijn werk resoneert echt met mij.

6. Heb je ooit een periode gehad waarin je creatief werd geblokkeerd? Hoe heb je / zou je het moeten verwerken?

Dit is echt een geweldige vraag! En het antwoord is natuurlijk ja. Ik denk dat ik het meest creatief geblokkeerd word als ik te veel over een project nadenk, mijn beste werk gebeurt wanneer ik heb genoten van het proces en de hele tijd ontspannen ben geweest. De beste manier om door een creatief blok heen te werken, is door een stap terug te doen, een wandeling te maken en te ontspannen!

7. Wat is het meest memorabele compliment dat je hebt gekregen voor je werk?

Iemand vertelde me ooit dat een reeks illustraties die ik haar eraan deed herinneren dat ze naar het huis van haar oma ging en in oude natuurhistorische boeken keek. Ik vatte dat op als een enorm compliment, het is fijn om te bedenken dat ik een rol heb gespeeld bij het terughalen van gelukkige jeugdherinneringen.

8. Wat is het meest uitdagende aspect van het kunstenaarschap?

De onvoorspelbaarheid van de markt, er zijn momenten waarop je het erg druk hebt met het doorwerken van veel projecten en dan zijn er veel rustigere tijden. U moet zeer proactief zijn bij het vinden van nieuw werk om een gezonde werkdruk te behouden. Maar dan heb je ook het plezier om zelfstandig te zijn en flexibel met de tijd, dus het kent zijn ups en downs.

9. Waar kunnen we van u nu naar uitkijken?

 heb zojuist een behanglijn gelanceerd onder de naam Living Quarters, geïnspireerd door mijn liefde voor botanicals. Je kunt het bekijken op woon-kwartier.co

10. Wat vind je leuk aan je werk?

Ik vind het heerlijk om met veel interessante mensen aan de slag te gaan. Het proces van het maken van kunst is een vrij rustig, solo-proces, dus het is vaak een waar genoegen om met de klant door projecten te praten. Die persoon stelt zijn vertrouwen in jou om iets te creëren dat hen aanspreekt en hoe ze willen dat hun merk wordt geportretteerd, dus het is een echt voorrecht om die kans te krijgen, en ik vind het geweldig dat kunst in het algemeen iets creëert waar daar was niet eerder. Je maakt iets waar andere mensen op reageren en het kan anderen veel vreugde brengen.

11. Kunt u ons vertellen over het proces van het maken van uw werk?

Ik begin meestal met veel onderzoek te doen naar planten / dieren die bij het project passen, het is leuk omdat ik meestal altijd iets over de natuur leer dat ik eerder niet kende. Daarna ga ik aan de slag met het schilderen van elk element van een kunstwerk en ze allemaal samenvoegen met Photoshop.

Reading Karen Brotherton

12. Voor welk stuk van je kunstwerk zou je graag herinnerd willen worden?

Ik zou graag denken dat ik het nog niet heb gemaakt! Ik denk dat het beste nog moet komen.

13. Als je zou kunnen werken binnen een vroegere kunstbeweging, welke zou dat dan zijn?

Ik voel me altijd het meest aangetrokken tot impressionistische kunstenaars, denk ik omdat ze werken aan het creëren van een sfeer of gevoel in een kunstwerk en dat is op zich heel bijzonder. Voor veel mensen om naar een kunstwerk te kijken en hetzelfde gevoel eruit te halen.

14. Wat is uw grootste verwennerij in het leven?

Slaap! Ik kan overal en op elk moment van de dag slapen. Ik hou van een dagtapje! Maar ik heb ook minstens 8 uur slaap per nacht nodig, anders kan ik niet functioneren.

15. Welk advies zou u geven aan een jonge kunstenaar die uw stappen volgt?

Om zoveel mogelijk kunst te maken en te proberen je werk trouw aan jezelf te houden. Het beste werk komt voort uit je interpretatie van een onderwerp waar je aan werkt, in plaats van dat je kopieert of te sterk beïnvloed wordt door andere kunstenaars. Iedereen is anders en het beste van kunst is om verschillende manieren te zien om naar hetzelfde te kijken.

16. Volg je je dromen?

Mijn slaapdromen? Of ambitieuze dromen? Ik volg mijn slaapdromen. Ik ben echt geïnteresseerd in het werk van Carl Jung, en hoe je dromen altijd een handig hulpmiddel zijn om delen van je leven te analyseren en te verbeteren. Dromen spreken in metafoor, dus het is erg leuk om dromen uit elkaar te halen en de diepere betekenis te vinden in een droomsituatie die misschien volkomen belachelijk lijkt, maar eigenlijk een serieuze boodschap heeft.  

Ambitieus qua dromen - ik denk niet dat ik echt te veel aan de toekomst denk, daarom heb ik niet echt veel ambities of doelen! Behalve om te blijven creëren en mensen te laten genieten van wat ik maak.

17. Wat laat je dromen?

ik heb niet veel nodig om te dromen! Ik heb altijd een zeer levendige verbeeldingskracht gehad, dus ik droom veel en herinner me mijn dromen vaker wel dan niet. Ik heb een droomdagboek waarin ik soms schrijf om bepaalde dromen vast te leggen waarvan ik denk dat ze een belangrijke betekenis kunnen hebben om over na te denken.

18. Welke print uit onze samenwerking is jouw favoriet?

Het is moeilijk kiezen! Ze waren allemaal zo leuk om aan te werken, en ik hield van het achtergrondverhaal achter elke afdruk. Patricia is zo'n gelijkgestemde dromerige persoon dat ik het heel gemakkelijk vond om enthousiast te worden over elk van de kunstwerken die we hebben gemaakt! Maar als ik moest kiezen, zou ik zeggen: de Garden of Amun-print, omdat het de meest traditionele botanische is en ik heb er echt van genoten om over elk van de planten in het ontwerp te lezen. De blauwe lotusbloem in de Tuin van Amon-afdruk was mijn favoriet, hij was heilig voor de oude Egyptenaren en hij had heel veel interessante toepassingen! 

19. Beschouw je jezelf als een fulltime dromer?

100% soms is het moeilijk om terug te keren naar de realiteit! Maar ik denk dat het zo'n leuke manier is om te leven, om de magie in dingen te zien en het potentieel te zien in wat zou kunnen zijn, in plaats van te vast te lopen in regels en gestructureerde manieren om dingen te doen.

Terug naar blog